Hošgeldiniz....

Dobrodošli na moj blog

12.09.2018.

ĐERZELEZU ALE

Đerzelezu Ale! osedlaj najbržeg ata, najoštriju sablju opaši, s majkom halali se brzo i kreni, Đerzelezu Ale! Prašinu otresi sa ruha i čupavu podigni kosu s očiju umrlih davno, pa hitro izjaši iz groba u borbu za opstanak Bosne! U džennetu ne miruj više, ako si mumin i junak, majčine ne gledaj suze, ako si ponosni Bošnjak. S nebeskih kad modrih visina snesu te meleći amo do tvog zapuštenog groba nek at te već osedlan čeka. Potegni buzdovan i sablju, pa jurni kroz prašnjavu Bosnu i gledaj, i bori se, Ale! Nek te ne začude gladni poniženi, jadni i bosi Bošnjaci u izlizan jarm zapregnuti, kada ih spaziš. Nek te ne čudi, Ale, što nećeš čaršije naći, ni kule begovske, hane ni tople hamame, ni žene u zaru, il feredži crnoj. Nek te ne začudi, kada u džamije mjesto džemata pronađeš konje i ovce; no narodu otet mal je kog šejtanu daju na danak. Ti samo razmahuj sabljom i jaši kroz zamrlu Bosnu, neka te bar očaj vidi i u tebi nasluti spas. Kad prva te opazi straža i upita: Šta ovdje tražiš, ne udri ga tim buzdovanom nego mu ponizno reci: Na rad se javljam, na prugu… Kad s tvog vilenog konja htjedne te skinuti dronjo, da uzjaše namjesto tebe, ti stisni junački zube, pa sjaši i nastavi pješke… Kad dušmanin zaišće sablju, buzdovan i s prsa ti toke, i zlatni sahat, i saruk, pa čak i kosu s glave – podaj mu, podaj mu, Ale, pa nastavi kružiti Bosnom… Kad te na meeting pozovu i brke da obriješ reknu, otiđi i obrij se, Ale. I plješći, kad dušmanin stane o nekoj ti lagati sreći, i nemoj nikome reći da time boriš se hrabro, hrabrije nego sa sabljom, za novu, za sretniju Bosnu. Kad kao šugavi prosjak u džennet se materi vratiš, reci joj: Ne strahuj majko, za svoga sina, junaka… Veći su, veći i jači Đerzelezi danas Bošnjaci, i hrabrije danas se bore, jer žive i prkose vragu ljubeći mu lukavo skute dok smrt mu opaku slute… Enver Čolaković, bošnjački književnik i prevodilac.

07.09.2018.

Zadovoljstvo ljudi..

“Nasmijao sam se, pa rekoše: Zašto si neozbiljan? Zaplakao sam pa rekoše: Zašto se ne smiješ? Osmjehnuo sam se, pa rekoše: Pretvara se pred ljudima. Smrknuo sam se pa rekoše: Težak insan. Šutio sam, pa rekoše ne zna da govori. Progovorio sam pa rekoše puno priča. Oprostio sam, pa rekoše slab i kukavica, jer da je u stanju on bi se osvetio. Uzvratio sam na nepravdu pa rekoše to je zbog oholosti koja je pri njemu, a da je pravedan ne bi bio takav… Onda sam shvatio da koliko god želim ljudsko zadovoljstvo, ja moram biti kritikovan, jer zadovoljstvo ljudi je cilj do kojeg ne možeš doći…”.Ibn Kajiim el Dzevzi.

02.09.2018.

Nije lud..

■ Jedan vladar je u šali upitao ludaka šta je propisano onome ko ukrade, pa je ovaj odgovorio: ■ Ako krade jer mu je to posao, odsijecanje ruke, a ako krade jer je gladan, vladaru treba odsjeći ruku! ■ Ludak nije nužno i glup..

Hošgeldiniz....
<< 09/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30